Ακτή Πλαταμώνα & Γαλάζια Σημαία

Ο Πλαταμώνας είναι δημοτικό διαμέρισμα και οικισμός του Δήμου Ανατολικού Ολύμπου. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του Νομού Πιερίας, στους πρόποδες του Ολύμπου. Η πρόσβαση είναι εύκολη τόσο από τον Εθνικό αυτοκινητόδρομο Ε75, κόμβος Πλαταμώνα, όσο και από το σιδηροδρομικό σταθμό των Νέων Πόρων. Η απόσταση από την Κατερίνη (38 km) και από την Λάρισα (54 km) τον καθιστά ιδανικό προορισμό για τις καλοκαιρινές διακοπές. 

Ο πληθυσμός ανέρχεται γύρω στους 2.000 κατοίκους, ο οποίος αυξάνεται εντυπωσιακά κατά τους θερινούς μήνες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Πλαταμώνας είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα όχι μόνο της Πιερίας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Το όνομα του προέρχεται από τα αμέτρητα πλατάνια της περιοχής σύμφωνα με μία εκδοχή, από τις πλατιές τις παραλίες κατά μία δεύτερη εκδοχή και από τη λέξη πλαταμών που σημαίνει πλατύς βράχος εντός της θαλάσσης κατά μία τρίτη εκδοχή.

Η υπέροχη ακτή του Πλαταμώνα συνδυάζει βότσαλα και άμμο και για τα διάφανα νερά της βραβεύεται επί σειρά ετών με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρώπης. Χαρακτηριστική είναι η πλούσια βλάστηση που την περιβάλλει. Πρόκειται για οργανωμένη παραλία που προσφέρεται τόσο για οικογενειακές διακοπές όσο και για τον επισκέπτη που αναζητεί έντονη διασκέδαση. Το λιμάνι το οποίο διαθέτει και μπορούν να αγκυροβοληθούν μικρά σκάφη αποτελεί ένα ακόμη θετικό στοιχείο της πόλης του Πλαταμώνα. 

Πέρα όμως από τις βραβευμένες παραλίες του ο Πλαταμώνας προσφέρετε και για όσους θέλουν να συνδυάσουν τα μπάνια τους με εξορμήσεις στο βουνό. Σε μικρή απόσταση δεσπόζει το βουνό των αρχαίων θεών, ο Όλυμπος. Αναρρίχηση, ορειβατικές διαδρομές και πτώσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι μερικά από τα αθλήματα που μπορείτε να απολαύσετε σε συνδυασμό με την πανέμορφη φύση του μυθικού βουνού.

Το πιο γνωστό αξιοθέατο του Πλαταμώνα είναι το ομώνυμο ενετικό του κάστρο, ξεχωριστό ιστορικό μνημείο της περιοχής γνωστό και ως το Κάστρο του Πλαταμώνα, ένα επιβλητικό μεσαιωνικό φρούριο που χρονολογείται  από τον 11ο αιώνα και στο οποίο φιλοξενείται τους θερινούς μήνες ένα μέρος του Φεστιβάλ Ολύμπου όπου πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι κοντά στον Πλαταμώνα είναι επίσης το Δίον, η Πύδνα και η Λείβηθρα, χώροι οι οποίοι είναι διαθέσιμοι για να τους επισκεφτεί ο παραθεριζόμενος κατά τη διαμονή του στην περιοχή.

Επιπλέον ο Όλυμπος με τα γραφικά χωριά του, όπως το Λιτόχωρο, ο Παλαιός και Νέος Παντελεήμονας, οι Παλιοί Πόροι κι η Παλιά Σκοτίνα αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς λόγω της θέας που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης. Τα χωριά είναι πετρόκτιστα κι ενδείκνυνται για περιπάτους και πεζοπορία σε μαγευτικά δάση όπως επίσης και για φαγητό σε παραδοσιακές ταβέρνες με τοπικές λιχουδιές.

Η σιδηροδρομική γραμμή Παπαπουλίου Λάρισας - Πλατέος Ημαθίας ένωσε σιδηροδρομικά την Αθήνα με την Θεσσαλονίκη. Χάρη σε αυτή ο Πλαταμώνας γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη. Από το 2004 η νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων περνά τον Πλαταμώνα μέσα από μία σήραγγα τεσσάρων και πλέον χιλιομέτρων. Όμως η παλαιά παράκτια σιδηροδρομική γραμμή που διέρχεται μέσα από απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπία και διαθέτει μουσειακές εγκαταστάσεις, κηρύχθηκε ιστορικός τόπος με Υπουργική Απόφαση και πλέον καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για την μουσειακή επαναλειτουργία της.

Οι κάτοικοι του Πλαταμώνα είναι κυρίως ντόπιοι και ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τον τουρισμό, αφού η περιοχή φημίζεται για τις βραβευμένες παραλίες με τα καταγάλανα νερά στο κέντρο του Αιγαίου.Υπάρχουν, επίσης, πολλά μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης, τράπεζες, ταχυδρομικό ταμιευτήριο, ιατρεία και πολιτιστικός σύλλογος. Ο Πλαταμώνας είναι δημοφιλές τουριστικό θέρετρο με πλήθος από ενδιαφέρουσες επιλογές στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία καθώς επίσης και με αξιόλογη αγορά. Εστιατόρια, ψαροταβέρνες, ουζερί, σνακ-μπαρ και άλλα μέσα εστίασης προσφέρουν μια ποικιλία γεύσεων στον επισκέπτη. Πολυάριθμα καφέ, μπαρ, αναψυκτήρια, κλαμπ, ντίσκο φροντίζουν για την ψυχαγωγία και τη  διασκέδαση του επισκέπτη.